מאמרים וכתבות »

שיעור בשימור: היסטוריה, תרבות ואדריכלות

»

שיעור בשימור: היסטוריה, תרבות ואדריכלות; כתבה ראשונה בסדרה

שיעור בשימור: היסטוריה, תרבות ואדריכלות; כתבה ראשונה בסדרה

בשנים האחרונות, שימור מבנים נראה בכל פינה ובעיקר בלב העיר תל אביב. מדוע שימור מבנים חשוב כל כך? מהו היתרון של חזרה לבניה המסורתית? מה צריך לדעת על תהליך שימור מבנים? כל זאת ועוד, בכתבה שלפניכם.

הערכים החבויים מתחת לשכבות הבניה…

שימור מבנים הוא אבן הראשה של בניה ערכית. לא מדובר רק על מסורת או בניה טבעית, אלא מדובר הלכה למעשה במתן ביטוי מוחשי לערכים. עבור ״שק בטון״, העיסוק בשימור מבנים משמש למספר מטרות:

- לימוד שיטות הבניה המסורתיות והבנת צרכי הבנאי - העיסוק של ״שק בטון״ בשימור מבנים נעשה מתוך רצון עז ללמוד מהבניה המסורתית ולא לבטל או לסתור אותה, משום שאנו מבינים כי יש בה ערך. ההבנה של שיטות הבניה המסורתיות ההכרחיות בעת שימור מבנים, מאפשרת להבין תמונה רחבה יותר של עולם הבניה מנקודת מבטו של הבנאי,  ״מכריחה״ אותנו לרדת לרזולוציות הקטנות ביותר, לאבולוציה של הבניה המסורתית, לעומק נפשו ורגשותיו של הבנאי, ולהבין כיצד אופן הבניה משפיע על שיקוליו. בעזרת הידע החשוב הזה, ניתן להגיע להישגים מרשימים ולמקסם את הערך העיקרי המוביל את ״שק בטון״ - אנחנו כאן בשביל הבנאי.

- הקניית ערכים - בניינים ומונומנטים אינם אוסף של קירות, גגות ועיטורים, אלא הם כלי קיבול לערכים תרבותיים, קהילתיים, היסטוריים ולאומיים. עובדה זו הופכת את מקצוע שימור המבנים לשילוב מאתגר בין תרבות, פוליטיקה, דת וכלכלה. שימור נועד ליצור סביבה עשירה ואיכותית יותר, המכילה היבטים ושכבות מן העבר, סביבה מעניינת יותר מבחינה עיצובית, היוצרת חוויה ייחודית וביטוי פיזי לזהות המקומית של מקום בעל אופי משלו, תוך  חיבור בין ההווה למורשת העבר.

- חיזוק המותג - ׳שימור מבנה׳ מוגדר כ״סדרת פעולות שמטרתה למנוע את התדרדרות מצבו הפיזי של בניין, תוך שימור הערכים התרבותיים שהוא מייצג והעצמתם״. אך הגדרה פשוטה זו טומנת בחובה מורכבות מפתיעה, כיוון והיא מנסה ״להדביק״ יחדיו מספר תחומי פעילות אנושית: הנדסה ותרבות/היסטוריה, אדריכלות ואידיאלים, בניה ואמנות. השילוב הזה אינו רק טכני, אלא גם רגשי, מה שהופך את שימור המבנים למלאכה השמורה לבעלי מקצוע מביני עניין - החל ממהנדס, אדריכל, דרך מפקח בניה ועד בנאים בעלי ניסיון וידע רב בתחום.

 

עלייתו של שימור המבנים וחזרתן של שיטות הבניה המסורתיות אל מרכז הבמה
בראשית שנות ה-30 של המאה הקודמת הוקם בעיר רומא המכון המרכזי לשימור מבנים. זו היתה הלכה למעשה תחילת דרכו של תהליך שימור מבנים ממוסד. הצורך לשקם את הריסות ערי אירופה ולשמר את צביונן לאחר מלחמת העולם השנייה הביא לדחיפה נוספת בתחום, אך השימוש בחומרי בניה מודרניים על בסיס צמנט פורטלנד ומוספים פולימריים, התגלה בפתרון שאינו מתאים לחלק ניכר מהמבנים. עד שנות ה-60 של המאה הקודמת, הובהרו וגובשו עקרונות וטכניקות לשיקום ושימור מבנים במספר אמנות בין-לאומיות, כאשר דווקא השיטות המסורתיות וחומרי הבניה אשר שימשו את הבנאים בעבר, נמצאו כמתאימים לתפקיד וכבשו בסערה את מרכז הבמה ואת ליבם של אמני השימור, המתכננים וכל מפקח בניה.

 

שימור מבנים בשראל


בישראל, תחום שימור המבנים התמקד בראשיתו בניסיונות לחדש מערכות עירוניות מתוך מניע פוליטי ותיירותי (דוגמת יפו וירושלים העתיקה), בתחילת שנות ה-80 קיבל התחום צביון מסודר יותר, עם הקמת המועצה לשימור אתרי מורשת ב-1984, הכרוכה בסיפור גורלו הטרגי של בניין ׳גימנסיה הרצליה'. לאורך השנים, הוכח כי איסוף ידע אודות שיטות בניה מסורתיות לצד יצור חומרים כפי שהכין הבנאי בעבר, מעניקים לבעל הנכס ערך כלכלי רב.

חומרי מליטה מסורתיים - הכרחיים לתהליך שימור מבנים
לא פעם מבנים עתיקים מעוררים בנו פליאה, כאשר הם עומדים על תילם עשרות, מאות ואף אלפי שנים לאחר שנבנו. זאת, בניגוד לבניינים חדשים שכבר לאחר 50 שנה נראה בהם בלאי והם זקוקים לשיפוץ. הסוד לכך טמון בחומרי הבניה המסורתיים בהם נעשה שימוש בעבר. באופן כללי, את חומרי המליטה ניתן לחלק לשלוש משפחות מרכיבים:

1. חומרי מלאן - אגרגט מקומי, נקי, ממוין ומדורג בדיוק רב, מכיל אדמות מסוגים שונים וחומרים אורגניים דוגמת שבבי עצים, קש ועוד. בעזרתם, יוצרים חבילה נפחית המכילה את עיקר החומר, כאשר שיקולים רבים מכתיבים את תהליך בחירת סוג האבן והדירוג - החל מפני המבנה, מטרת החומר (טיח, טיט וכו׳), סביבה אקולוגית ועוד.

2. חומר מקשר - א. סיד בור מיושן - מלווה את האדם כבר אלפי שנים, מן התקופה הנאוליתית בה ידע האדם לעשות שימוש בסיד ״כבוי״ Ca(OH)2 ובסיד ״חי״ CaO. ב. חומרים פוצולניים - שימוש בחומרי מליטה על בסיס סיד, אשר הבשיל בתקופת יוון ורומא. הרומאים, הידועים בבנייתם המפוארת והטובה, חיפשו פתרונות בעיקר לייצוב ולבניה בסביבה רטובה, ולצורך זה עשו שימוש בתערובות שהכילו גם חומרים פוצולניים. גשרים, תעלות מים ומבנים עתירי ממדים המאפיינים את אותה התקופה, הוסיפו להתקיים לאורך השנים כאשר הצטבר הידע לשימוש בתערובות מורכבות. ג. סיד הידראולי - חומר מקשר המשלב בין תכונות סיד כבוי וצמנט פורטלנד, אשר התגלה בתקופות מאוחרות יותר.

3. מוספים טבעיים - חומרים אורגניים דוגמת אפר עצים, חלב, דבק עצמות וכו׳, שמטרתם לשפר אטימה, לשפר הידבקות, לזרז התקשות ועוד.

 

התכונות הנדרשות מחומר מליטה

כדי לבצע עבודות שיקום ושימור מבנים באופן נכון, יש להבין את התכונות הנדרשות מחומרי המליטה, דוגמת טיח או טיט:

1. עבידות - כדי שיהיה נוח לשימוש

2. חוזק מתאים - כדי לספק הגנה למבנה

3. הידבקות - הבטחת היצמדות למבנה לאורך זמן

4. אחידות והומוגניות - כדי למנוע סדיקה, לשפר קיים ולהעניק יופי ואסתטיקה

5. אטימה - כדי לווסת ולשלוט על תנועת הנוזלים במבנה

6. נשימה - תנועה חופשית של אדי מים

 

״מכל מלמדיי השכלתי״

תחום שימור המבנים הוא עמוק ומורכב, טומן בחובו סודות נפלאים ותובנות רבות על עולם הבניה המסורתי המתקיים, באופן טבעי, לצד זה המודרני. הורדוס, גדול הבנאים, הוא אחד מהאייקונים החשובים בתחום ומהווה השראה עצומה עבורנו בשק בטון.  סגנון הבניה של הורדוס היה פרי מחשבה הגיונית, פרקטית, כלכלית ויצירתית. הורדוס עצמו גילה עניין אישי רב בעבודת הבניה ואהב אותה אהבה עזה. על כן, השקיע מאמץ בלימוד והעמקה של מלאכת הבניה והשקעה זו ניכרת עד ימינו. גם הורדוס עצמו השכיל ללמוד מקודמיו החשמונאים, והתבסס על הידע הרב שהם צברו. למעשה, הוא לא חולל מהפכה אלא התבסס על הידע שנצבר עד תקופתו, העצים אותו והפיק ממנו תועלת מעשית בעת שבנה את נמל קיסריה, בית המקדש, הרמון הורדוס ועוד מבנים עצומים, חזקים ובעלי חשיבות כבירה. אנחנו בשק בטון משכילים להביט גם בעבר על מנת ללמוד את העתיד, בשאיפה להטביע את חותמנו הייחודי בענף הבניה.

גלריית תמונות
 
שומרים על איכות הסביבה

בין‭ ‬אם‭ ‬מדובר‭ ‬בשיפוץ‭ ‬קטן‭ ‬או‭ ‬באתר‭ ‬בנייה‭ - ‬רשויות‭ ‬מקומיות‭ ‬מקפידות‭ ‬היום‭ ‬בענייני‭ ‬איכות‭ ‬הסביבה‭ ‬יותר‭ ‬מתמיד. ‬על‭ ‬פי‭ ‬חוק, ‬פסולת‭ ‬בנייה‭ ‬חייבת‭ ‬להיות‭ ‬מפונה‭ ‬לאתרי‭ ‬פסולת‭ ‬מאושרים‭ ‬המפוזרים‭ ‬בארץ‭.‬ 

שק בטון משקיעה משאבים ומאמצים רבים להוביל בתחום השמירה על איכות הסביבה, ולייצר מוצרים

בעלי ערך אקולוגי. בשל כך, ייצרנו אריזות קטנות ונוחות התורמות לשימוש מבוקר ומצמצמות את הפחת, ובנוסף הן ניתנות למיחזור! כמו כן, השקים מתוכננים לפינוי פסולת באתר לאחר השימוש הראשוני. השקים חזקים ועמידים ומאפשרים לפנות שברי בלוקים, יציקות ישנות ועוד, מבלי להיקרע.  

 

חסכון וצמצום פחת
נוח לאחסון
נקי, חזק ועמיד
עמיד בפני מזג אויר
website under construction - start date: 07/02/2016
הפרטים נשלחו. תודה!